Kuruluş Amacı:
Triboloji Laboratuvarının amacı triboloji ve yüzey mühendisliği alanında araştırmalar geliştirmeler yaparak ülke endüstrisine ve topluma katkı sağlamaktır. Birden çok akademik disiplini ilgilendiren bir araştırma laboratuvarı olarak nano ölçekli kaplamalardan, büyük boyutlu sistemlerin ve makinaların yağlanması ve yüzey karakterizasyonuna kadar geniş bir alanda çalışmalar bu laboratuvar olanakları kullanılarak yürütülmektedir.
Yapılan Analiz ve Çalışmalar:
Mevcut Cihazlar:
Sürtünme ve Aşınma Test Cihazı (Plint TE 88):
Plint Tribology ürünlerinden TE 88 model aşınma ve sürtünme cihazı ile değişik çalışma ortamlarında (yağlayıcı ilavesi) 200 °C’ye kadar sıcaklık kontrolü sağlanarak ASTM F 732 (reciprocating mode), ASTM G 99 (Pin on Disc), ASTM G 77 (Block on Rig) standartlarına uygun şekilde aşınma ve sürtünme testleri yapılmaktadır. Bilgisayar kontrolü altında farklı çalışma modlarında yapılan testlerde Compend 2000 yazılımı ile programlama yapılıp (süre, frekans, sıcaklık) sürtünme katsayısı ile aşınma kaybının zamana bağlı olarak değişimi incelenebilmektedir. Ayrıca korozif ortamda aşınmaya maruz bırakılan metalik malzemelerin tribokorozyon (aşınmalı-korozyon) deneyleri Princeton Applied Research VersaStat 3 potensiyostat kullanılarak yapılmakta ve korozyon ile aşınmanın sinerjik etkisi incelenebilmektedir. Bu açıdan biyomalzemelerin vücut içerisindeki davranışları, nükleer enerji santrallerinde kullanılan metal malzemelerin aşınmalı korozyon altında pasifleşme özelliklerinin incelenmesi tribokorozyon testleri ile farklı korozif ortamlar altında yapılmaktadır.
Yüksek Çözünürlüklü Yüzey Profilometresi (Ambios Tech. XP-2):
Yüzey profilometresi kullanılarak yapılan yüzey pürüzlülük ölçümü en yaygın olarak kullanılan metotdur. Cihazın üzerindeki dalıcı uç, malzeme yüzeyine hassas şekilde temas ederek taramayı sağlar ve elde edilen yüzey profili sayesinde pürüzlülük ölçümü yapılır.